Nieuws

Toekomstperspectief voor chemie op basis van suiker

Chemie op basis van suiker heeft toekomstperspectief. Dat benadrukte Willem Sederel, directeur Biobased Delta, deze week tijdens de officiële opening van een demofabriek bij ACRRES in Lelystad.

‘Ik zie wel degelijk mogelijkheden voor bio-raffinaderijen die op lokaal niveau suikerbieten kunnen verwerken’, aldus Sederel. ‘Wel zijn er nog de nodige issues die moeten worden getackeld, vandaar ook deze demofabriek. Niet alleen moet de onderliggende gepatenteerde Betaprocess technologie worden opgeschaald, ook zal het proces moeten kunnen draaien op verschillende feedstocks. Immers, de bietencampagne beslaat slechts een deel van het jaar. Idealiter zou je ook andere grondstoffen moeten kunnen gebruiken.’

Ook moet de chemie deze bio-ethanol af kunnen nemen. Dat is een kwestie van voldoende aanbod. Is het hier en daar een aantal boeren die bio-ethanol produceert, dan gaat het niet vliegen. Het gaat om schaalgrootte, en in het verlengde hiervan prijs. Sederel ziet met name kansen in specialties, zogenaamde ‘nichemarkten’, waar op jaarbasis nog steeds miljoenen tonnen in rondgaan. Denk daarbij aan chemicaliën (ethyleen, mono-ethyleenglycol (MEG), (bio-)etheenoxide) voor acrylaten, coatings, personal care etc.

De demofabriek in Lelystad gaat zo spoedig mogelijk draaien. Op jaarbasis gaat deze 150.000 m3 bio-ethanol produceren. Het proces van DSD, Betaprocess, werkt op basis van vacuüm extrusie in een continu proces (onder circa 70°C). Het is dermate effectief, aldus DSD, dat de hydrolysestap niet via enzymen hoeft te verlopen. Dat scheelt in de proceskosten, aldus Hans van Klink (DSD), en dat terwijl de opbrengst (bio-ethanol en biogas) hoger ligt en het volume aan digestaat lager.


« Terug